April je mesec ozaveščanja o sarkoidozi

Sarkoidoza je redka bolezen, ki lahko prizadene katerikoli organ in se pojavlja z incidenco  1  – 11  bolnikov na 100.000 prebivalcev letno v različnih nacionalnih okoljih.

Sarkoidoza je sistemska avtoimunska granulomatozna bolezen, ki nastane zaradi neustreznega imunskega odgovora telesa in se kaže z vnetnimi spremembami v različnih delih telesa: najpogosteje v pljučih in bezgavkah, lahko pa tudi v srcu, na očeh, jetrih, vranici, kostnem mozgu, v živčnem sistemu in drugih organih. Bolnikove težave so odvisne od prizadetega organa, pogosto jih spremljajo utrujenost, povečanje bezgavk, izguba telesne teže, motnje srčnega ritma, spremembe po koži in mnogi drugi simptomi, kar dodatno zelo oteži postavitev diagnoze. Bolezen nima prognostičnih kazalnikov in tudi nima vzročnega zdravljenja. Sčasoma vnetje okvarja organe in zamanjšuje kakovost življenja. Zdravljenje z zdravili, ki zavirajo imunski odgovor (kortikosteroidi, druga imunosupresijska zdravila), poteka z različnim uspehom, vedno pa je nujen multidisciplinaren medicinski pristop. Ozaveščanje o bolezni je pomembno za zgodnejšo prepoznavo sarkoidoze in s tem zmanjšanje stisk bolnikov in posledic bolezni.

Dodaj odgovor

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.