Vpliv redkih bolezni na duševno zdravje

10. oktobra praznujemo svetovni dan duševnega zdravja.

Tesna povezanost med telesnim in duševnim zdravjem je dobro znana. Težave in zapleti na področju telesnega zdravstvenega stanja povečujejo tveganje za poslabšanje duševnega zdravja (slabo počutje, anksioznost, depresija), posledično pa to vpliva nazaj na telesno zdravje in posameznik se lahko znajde v začaranem krogu.

Redke bolezni so medicinsko heterogene, vendar se prav zaradi redkosti bolniki in njihove družine spopadajo s podobnimi stresnimi faktorji, ki negativno vplivajo na njihovo duševno zdravje. Pogosti stresorji, povezani z življenjem z redko boleznijo, vključujejo dolge diagnostične poti, omejene možnosti zdravljenja, neusklajene poti oskrbe bolnikov, življenje z invalidnostjo, omejene možnosti za delo, daljša obdobja prekinitve izobraževanja ali dela in družbeno stigmatizacijo. Večina redkih bolezni se pojavi v otroštvu, posledice pri duševnem zdravju pa so lahko hude tako pri bolnih otrocih kot pri njihovih sorojencih in starših.

Duševno zdravje in dobro počutje ljudi, ki živijo z redkimi boleznimi, je pogosto v senci telesnih simptomov, povezanih z redkimi boleznimi, zato je velika potreba po sprejetju konkretnih ukrepov za obravnavo duševnega zdravja pri teh bolnikih.